Mennyire tud rombolni egy stresszes kapcsolat?

A stressz sajnos a mindennapi élet velejárója. Nincs olyan ember, akit ne kerítene hatalmába vagy ne érezte volna. Egy neves kutató szerint a stressz nem öl, csak az, ahogy az ember reagál rá. Ennél találékonyabban nem is lehetne megfogalmazni ezt a 21. századi betegséget. Ugyanis kijelenthető, hogy a 21. századra ez lett az egyik legrombolóbb és leggyakoribb betegség.

A munkahelyi, párkapcsolati vagy egyéb helyzetből fakadó stresszhelyzetek gyakorisága növekvő tendenciát mutat. Ezekből kifolyólag nem csak lelki, de más egészségügyi problémák is kialakulhatnak. A gyakori stressz az egyik kiváltó okává válhat a depressziónak, magas vérnyomásnak, migrén kialakulásának stb. Továbbá aggasztó probléma lehet, hogy a stressz a szervezethez hasonlóan az ember környezetére is hatással van, ezáltal sok társas kapcsolat tönkre megy. Mit tehet, ha párja stresszes és kihatással van a párkapcsolatára?

Ha a stressz az otthonukba is beköltözik 

Nagyon fontos, hogy türelemmel, megértéssel támogassák a másik félt, hiszen a stressz oldása rengeteg problémát előzhet meg. A munkahelyi vagy magánéleti stressz nem csak a párkapcsolatra lehet kihatással, de a szexuális életre is. Ebből adódóan még több szorongás alakulhat ki a másik félben, hiszen már a másik félhez kötődő kapcsolatát is veszélyezteti. A mindennapokban továbbá azért is okozhat problémát, mert bármilyen apróság elegendő, hogy egy vitahelyzet kialakuljon.

A sorozatos veszekedés egyik félnek sem tesz jót, főleg, ha a fő indok nem a kapcsolatukban keresendő. Ezért is fontos, hogy leüljenek egymással beszélni és próbálják megtalálni a fő indokot, mely miatt kialakult a stressz. Ha már mindkét fél tisztában van azzal, hogy mivel is áll szembe, sokkal könnyebbé válhat annak legyőzése. Míg a szorongó partner tisztábban láthatja problémáit és az esetleges megoldásokat rá, addig a másik fél könnyebben válhat megértő partnerré.

A legfontosabb tehát, hogy az ilyen esetekben próbálják meg megbeszélni a problémákat, meghallgatni a másik félt és megpróbálni segíteni neki. Hosszútávon a kezeletlen stresszes párkapcsolatban fellép a kommunikáció hiánya, az intimitás elvesztése és bekövetkezik a teljes elhidegülés. Hogyan is előzhetőek meg ezek a folyamatok? Az egyik legfontosabb megoldás nem más, mint a kommunikáció. A napi frusztráció kibeszélése és egy társ, aki ezt meghallgatja, könnyebbé teheti a nehezebb időszakokat. Érdemes ilyenkor egymás hobbiját támogatni és engedni, hogy mindkét fél kitudjon kapcsolódni. A folyamatos támogatással éreztetheti a másik féllel, hogy van, aki törődik vele.

Ha viszont a párjuk már eljutott a lehangoltság szintjére, esetlegesen szexuális problémák is felmerülnek akkor mindenképp ajánlott szakember felkeresése. A folyamatos levertség, aluszékonyság vagy épp kialvatlanság, étvágytalanság mind-mind arra utalnak, hogy partnerük depresszióval küzd. Érdemes tehát a jelekre figyelni és időben segítséget kérni, hogy a kapcsolatot még meglehessen menteni.

Kategória: Hétköznapok