Lehet tisztítani a betonpadlót?

A beton, mint burkolat az otthonokban nem annyira elterjedt, mint a fapadló. Leginkább ipari területek és gyártelepek padlójaként találkozhattunk vele. Azonban manapság már egyre leterjedtebb a színezett és polírozott betonpadló is, amivel tökéletes eleganciát varázsolhatunk otthonunkba, hiszen egy fényes és egységes betonpadló a legszebb márvánnyal is felveheti a versenyt.

Sokan ódzkodnak tőle, pedig számos előnye van, többek között az, hogy nagy időtálló megoldás, és nem igényel nagy karbantartás és ápolást, szemben a fapadlóval.

A betonpadlók esetében a csillogás megtartása az egyik szempont, amikor tisztítószert keresünk az ápolására. Bár a beton nagyon tartós anyag, főleg, ha polírozva és csiszolva van, de a vegyi hatások azért kárt is tehetnek benne. Körültekintően kell hát megválogatnunk a padlóápoló szereket, vigyázva, hogy ne tegyünk kárt a felületben. Betonpadló esetén más szer kell egy ipari terület tisztán tartásához, hiszen ott komolyabb olajfoltok és targoncanyomok okozhatnak gondot, és megint más egy otthoni betonpadló tisztításához.

Milyen vegyi és gépi tisztítási lehetőségek vannak?

A betonpadló higiénikus és esztétikus megoldás, mivel nem igényel komolyabb karbantartást. A tisztítása is egyszerű, sima vízzel is felmoshatjuk. Vegyszeres ápoláshoz olyan anyagot válasszunk, ami nem korrodálja el a felületet, ugyanez érvényes a fényezésre is. Inkább semleges bázishoz közeli szereket használjunk, ne legyen se túl savas, se túl lúgos. Bár a lúgos keverékeket a beton jobban bírja. Létezik úgynevezett betonszappan vagy Stone soap, amit beszerezhetünk a tisztításhoz.

Komolyabb tisztítást inkább az ipari felhasználása esetén szükséges alkalmazni, otthonokban nem keletkeznek olyan szennyeződések, amelyek drasztikus beavatkozást igényelnének. Ehhez betonpadló méretétől függően használhatunk takarítógépeket is. Ha viszonylag nagy a betonfelület nem olyan hatékony a kézi erővel történő tisztítás, inkább döntsünk egy súroló automata mellett. Ezek a gépesített eszközök nagyban megkönnyíthetik a mindennapi munkánkat. A háztartások beton padlóihoz elég lehet egy MOP felmosó szett beszerzése is.

Szerző: Padlokontroll.hu

Kategória: Hétköznapok