Így vészeljük túl a szakítást!

Szinte mindenkivel előfordul már, hogy úgy döntött, nem marad a párjával. Ennek számos oka lehet, és persze nem mindig kell a legdrámaibb helyzetekre gondolunk, mint a megcsalás.

Akkor is szakítás lehet a kapcsolat vége, ha nem jön be egy harmadik fél, nincsenek eget rengető veszekedések, mindössze elmúlik az a kezdeti láng, így a felek inkább tovább lépnének. Ha régóta vagyunk már együtt a párunkkal, akkor a szakítás biztos, hogy fájdalmas lesz, még akkor is, ha mi mondtuk ki, hogy legyen vége.

Ha pedig a párunk szakít velünk, az valószínűleg még fájdalmasabb. Sokan a szakításkor is a gyász öt fázisán mennek keresztül: tagadás, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás. Először nem is biztos, hogy el tudjuk fogadni, a szakítás tényét, tagadjuk, hogy lenne bármi probléma. Később dühösek leszünk, majd megpróbálunk mindent felajánlani a párunk visszaszerzése érdekében.

Miután szembesülünk a helyzettel, akár depresszióba is átfordulhat az elkeseredettségünk, míg végül kénytelenek leszünk elfogadni a tényeket. Mások lelkileg készülnek ki, ami akár fizikai problémákat is okozhat, férfiaknál potenciaproblémát, hölgyeknél depressziót, de akár immunrendszer gyengüléssel is számolni kell.

Hagyunk időt magunknak

A szakítás sosem egyszerű, még akkor is, ha azt állítjuk, nem visel meg minket a dolog. Érdemes egy kis időt hagyni magunknak, mert lehet, hogy a kezdeti jókedv csak átmeneti állapot, és a felsorolt szakaszokkal csak egy kicsit később szembesülünk, esetleg a költözésnél, vagy a viszont látásnál. A lelki fájdalom a szakítás velejárója. Érdemes ilyenkor barátokat hívni, és a kezdeti nehézségeket nem egyedül átvészelni.

Természetesen akkor van a legegyszerűbb dolgunk, ha viszonylag friss kapcsolatról van szó, ha nincsenek még gyerekek, nem kell válással foglalkozni. Ha még hivatalos úton is meg kell szakadnia a kapcsolatnak, az lényegesen megnehezít egy szakítást. A legjobb megoldás a békés út, legyen szó szakításról vagy válásról egyaránt. Ezzel a saját és a párunk dolgát is megkönnyíthetjük.

Kategória: Hétköznapok