Így válasszunk jó domain nevet

A webcím az egyik legfontosabb dolgok közé tartozik a weboldalak, a webáruházak és még a blogok életében is. Mielőtt publikálnánk tartalmainkat a neten, el kell döntenünk, hogy milyen domainnév alatt tesszük mindezt. Az első és legfontosabb kérdés, hogy magyar, nemzetközi vagy esetleg beszédes, fantázia végződés alatt jelenünk-e meg.

Fontos megnézni, hogy egyáltalán melyik változata szabad még a kiszemelt domainnek és, hogy a konkurencia esetleg lecsapott-e egy-egy kulcsszót is tartalmazó változatra. Anyagiaktól is függ, hogy egy adott domaint, esetleg több változatban is megveszünk-e vagy több végződéssel. Az ingyenes változatokat, aldomaineket ilyen esetben hanyagolni kell. Első számú szabály ugyanis, hogy online üzletet ingyenes tárhelyre és a subdomainre nem építünk.

El kell tehát döneni, hogy egy-egy kulcsszóra vagy fantázianévre szeretnénk-e az oldalt építeni. A brandépítés ugyanis fontos eleme lesz majd az online marketing tevékenységünknek. Azzal azonban tisztában kell lennünk, hogy a felhasználók a rövid és könnyen megjegyezhető domaineket szeretik. Illetve, hogy akármennyire is szeretjük a magyar anyanyelvünket, nem tanácsos ékezetes domainre optimalizálni, mert szinte senki nem gépeli be az ékezetes változatot. Érdemes az ékezetes domaint egyszerűen átirányítani az ékezet nélküli változatra.

Ne a keresőoptimalizálás legyen az elsődleges szempont domain választásnál

Bár sokféle válasz létezik a SEO kapcsán és egyesek szerint ebben jelentős szerepe van a domainnek is, azt javasoljuk, hogy elsődlegesen ne válasszunk kizárólag ez alapján nevet. A Google ugyanis nem fog akkora hangsúlyt fektetni rá. Így hiába van egy kulcsszavas domainnevünk, ha a tartalmunk nem releváns rá. Amire ügyelnünk kell, azok a jogi dolgok, hogy márkaneveket és város neveket vagy személyneveket ne „lopjunk”.

A legjobb, ha magyar vállalkozás .hu végződést használ, de a második legnépszerűbb végződés idehaza a .net vagy a .com. Az .org, a .biz és az .info végződéssel sem fogunk mellé lőni. Szánjunk rá kellő időt, hogy jól átgondoljuk a domain kérdéskört, hiszen jó esetben ez a döntésünk egy életre szól!

Szponzoráció: szerverplusz.hu

Kategória: Hétköznapok | Címkék: