Így vadásznak patkányokra Indiában

Ázsia legtöbb régiójában a patkányvadászatnak komoly hagyománya van, ami leginkább annak köszönhető, hogy a kérdéses régióban gyakran annyira felszaporodnak a különféle kártevők – pláne a rágcsálók –, hogy odakint is külön szakmája lett a rágcsálóirtásnak.

Odakint azonban messze nem olyan diszkrét és szolid ez a szakma, mint nyugaton, ezáltal inkább egyfajta patkányvadászok élnek odakint, akik botokkal kvázi agyoncsapják a rágcsálókat. Ez a módi legalábbis Indiában, azon belül is Mumbaiban.

Ez a probléma Indiában

Mumbairól köztudott, hogy India legnagyobb városa a maga 13 milliós népességével, ami világviszonylatban is kiemelkedő. Mivel a higiénia arrafelé elmaradott, ezért teljesen megszokott, hogy az utcákon patkányok futkároznak, és az emberek bottal védekeznek ellenük. A patkányvadászat arrafelé elfogadott, hiszen India ezen részén óriási méreteket ölt a patkányfertőzöttség, ami nemcsak az utcákat elárasztó szeméthalmoknak köszönhető, hanem a természeti adottságoknak is.

Bár sokan gondolhatnák, hogy a szemét felszámolásával megszűnhetnek a probléma, azonban van egy kis gond: Indiában az emberek egy jelentős része a szemét újrahasznosításából él, egyszóval szükség van arra, hogy az utcákon legyen kisebb vagy nagyobb mennyiségű szemét. Mint ismert, a patkányok vándorlási körzete általánosságban 3-500 méter, ezáltal nem meglepő, hogy az Ázsia legnagyobb nyomornegyedeit magában foglaló Mumbaiban a patkányok nagyon könnyen találhatnak maguknak élelmet szinte minden utcasarkon. Szerencsére azonban odakint is akadnak olyan emberek, akiket azért fizetnek, hogy bár szélmalomharcban, de megpróbálják felvenni a kesztyűt a folyamatosan szaporodó patkányokkal.

Így irtják a patkányokat Mumbaiban

A legutóbbi adatok alapján Mumbaiban jelenleg is közel 50 patkányvadász dolgozik azért minden egyes nap, hogy visszaszorítsák a patkányok populációjának folyamatos és rohamos növekedését. Ezek az emberek minden korosztályból származnak, ezáltal vannak egészen fiatal gyermekek, és idősebb, nyugdíj-közeli emberek is. A patkányvadászat mestersége Indiában egyébiránt egy valódi szakma, amely főként a nyomornegyedekben élő famíliák esetében gyakran generációról-generációra, apáról-fiúra száll, annak minden egyes trükkjével és technikai finomságával együtt. Odakint elterjedt módszer például az, hogy a patkányvadász a rágcsáló által kiásott lyukba teszi a kezét csali gyanánt, hogy az érkező, és a kézbe beleharapni vágyó patkányt még az előtt agyonüthessék, hogy az megharapná a vadászt. Ez egy nagyon veszélyes módszer, hiszen az állatok nagyon súlyos betegségeket terjeszthetnek, de ennek ellenére vannak olyan patkányvadászok Mumbaiban, akik a puszta kezükkel fogják meg és végeznek a rágcsálókkal.

Az itteni patkányvadászok rendszerint éjszaka dolgoznak, hiszen a patkányok ekkor a legaktívabbak, és ekkor hagyják el fészkeiket. Bár a város próbálta méreggel irtani őket, de a városi patkányok annyira gyanakvóvá és óvatossá váltak, hogy semmilyen más ételhez nem nyúlnak hozzá, csak amit ismernek. A patkányvadászok ismerik a rágcsálók szokásait, haladási vonalaikat és viselkedésüket is, ezáltal képesek arra, hogy egyetlen fegyverükkel, egy bottal egy éjszaka akár 40-50 patkányt is kiirtsanak. Ezeket fel is kell szedniük, és bemutatni feletteseiknek, akik csak legalább 30 tetem felmutatása után fizetnek, állatonként 10 centnek, tehát alig 30 forintnak megfelelő összeget.

Kategória: Hétköznapok