Időutazás a walkmantól az internetes letöltésekig

Nem is olyan régen, volt egy olyan időszak, mikor az emberek egyszerűen elsétáltak a közeli videotékába ha valamilyen filmet szerettek volna megnézni. Ha zenét akartak hallgatni, akkor kazettát vagy lemezt vásároltak.

Bár a mai fiatalabb korosztály számára úgy tűnhet, hogy ez az időszak évszázadokkal ezelőtt volt, pedig nagyot tévednek. Nem is olyan régen, még mindenki ezt csinálta, amikor filmezni, vagy zenét hallgatni volt kedve.

A CD másolással kezdődött az illegális zenehallgatás korszaka

A 2000-res években kezdődött meg a CD-k másolgatása, ezután pedig értelemszerűen a hanglemezgyártók hatalmas visszaesést észleltek a eladások számában. Az emberek hamar rákaptak a dologra, hiszen CD-t másolni még mindig sokkal olcsóbb volt, mintha megvásárolták volna az eredetit. Az emberek, ezeket a másolt CD-ket nem sajnálták az autójuk csomagtartójába, vagy csak a táskájuk mélyébe bedobni, mikor indultak valahova. Ekkoriban ugyanis mindenki walkmant vagy discmant hordozott magánál, így útközben is hallgathatta kedvenc slágereit.

Természetesen a fejlődés nem állt meg itt, hiszen jöttek a különböző márkájú mp3, majd az mp4 lejátszók, az egyre okosabb telefonok, laptopok és táblagépek is. Ezek az eszközök egyre több mindent tudtak, így manapság már pár kattintással letölthető kedvenc zenénk akár egyenesen a telefonunkra. A rohamos fejlődésnek köszönhetően pedig a televíziózás, a videókazetta hallgatás és a DVD kölcsönzés korát hamar leváltotta a zene és filmletöltés.

Lehet zenét letölteni legálisan is

Fontos azonban különbséget tenni a zeneletöltés és a jogsértő tartalmak megosztása között. Attól, hogy valamilyen zenei anyag az interneten van, az még nem jelenti, hogy illegálisan töltjük onnan le. Nem mindegy tehát hogy mit honnan töltünk le. Szerencsére manapság már találhatunk olyan jól működő, mindenki számára könnyen kezelhető letöltő oldalakat, ahonnan pár kattintással legálisan letölthetünk egy új filmet vagy zenét. Érdemes ezeket felkeresni és ha már letölteni szeretnék, akkor inkább tegyük minthogy kétes biztonságú, illegális forrásokból tennénk azt.

Kategória: Hétköznapok