Hőszigetelési anyagok jelölései – Mi mit jelent?

A szigetelőanyagok esetén is számos jelöléssel találkozhatunk, melyekről laikusként valószínűleg nem tudjuk, mit jelölnek. Ezek a jelzések nagyon fontosak, hiszen, ha magunknak kell választani vagy ellenőriznénk a szigeteléskor dolgozó munkásokat, tudnunk kell, mit kerül a falra és annak milyen paraméterei vannak. A legfontosabb jelöléseket most összegyűjtöttük és elmagyarázzuk.

A polisztirol hőszigetelésnél nagyon nagy jelentőséggel bírnak a jelzések, mert ránézésre nem igazán lehet különbséget tenni a sokszor nagyon is eltérő tulajdonságokkal rendelkező szigetelőanyagok között. Fontos megnézni a terméknév után következő betű és szám kombinációt, ami három betűből és általában kettő számból áll. Legyen példa az EPS 80, mivel a 80-as számnak van egy komoly szerepe.

Ez a betű-szám kombináció azt jelzi, mennyire terhelhető az adott anyag. Annál terhelhetőbb, minél magasabb a betűk után álló szám. Magyarországon 80-asnál kisebb jelzéssel ellátott homlokzati szigetelőt nem szabad alkalmazni, mert az nem elég ellenálló a környezeti hatásokkal szemben. Hazánkban van arra is jogszabály, hogy a különböző polisztirol szigetelőanyagok csomagolását színkódolni kell, hogy az egyszerű vásárló számára is egyértelmű legyen, mi van a csomagban. A piros csík például a homlokzati szigetelőket jelzi, melyek kizárólag a falakra akolhatók.

Hőszigetelési anyagok jelölései – Mi mit jelent?

Hőszigetelési anyagok jelölései – Mi mit jelent?

A hővezetési tényező, mely 0,030 W/mK és 0,040 W/mK között mozoghat a ma kapható polisztirol hőszigetelő anyagok esetén, egy fogyasztás típusú érték, így annál jobb, minél kisebb ez a szám.

Ha hőszigetelésről van szó, nagyon fontos az anyag ellenőrzött minősége is. Ha homlokzati szigetelésről beszélünk, akkor fontos kitérni arra, hogy a feltett anyag erős környezeti hatásoknak kell, hogy ellenálljon. A jó minőségű szigetelésnél ezzel nincs gond, de a silányabb gyártmányokat könnyen kikezdhetik ezek a tényezők és az egész szigetelés néhány év leforgása alatt tönkremegy, rengeteget veszít szigetelőértékéből, sőt akár el is csúfíthatja a házat.

Az ideális és magyar jogszabályi előírásoknak megfelelő szigetelőanyag EPS80-nál kezdődik, 80 kPa a minimális nyomószilárdsága, emellett pedig 150 kPa húzószilárdsággal rendelkezik. Ezen értékek alatt teljesítő szigetelőanyagot nem szabad megvásárolni, mert nem hozzák a Magyarországon elvárt minimum minőséget.

Kategória: Hétköznapok