Homokszűrős víztisztító vs papírszűrős megoldás

A medencék vizének tisztaságáról különböző vízforgató berendezések gondoskodnak. Az otthoni, kerti medencék esetében sincs ez másként. A kerti medencék víztisztítása vagy papírszűrős vagy homokszűrős megoldással valósulhat meg, mert ha csak „lehalásszuk” a medencébe hullott faleveleket, belefulladt rovarokat, a víz még apróbb élősködőktől fog hemzsegni.

Sokan ódzkodnak nagyobb beruházással élni medencéjükhöz, azonban ezt rosszul teszik. A homokszűrős vízforgató hosszú élettartamú és roppant hatékonyan varázsolja tisztává a rajta átáramló vizet. Amennyiben kisméretű, kis űrtartalmú medencénk van, melyet nem kívánunk hosszú évekig használni, elegendő lehet a papírszűrős megoldás is. Ha viszont a medencénk nagyobb és jelentős vízmennyiség fér bele, fontos, hogy a vízszűrő is nagyobb teljesítményű legyen.

A homokszűrős víztisztító egy kvarchomokkal teli tartály. A víz a kvarchomokon keresztül áramolva tisztul meg. Az áramlás lényegében préselődést jelent, máskülönben roppant lassú lenne a folyamat. ha elképzeljük, hogy ez hogyan nézhet ki, már rá is jöhetünk az ilyen jellegű berendezés lényegére. A víz átjut a tömény homokbelsőn, azonban mindennemű szennyeződés megreked, így a medencébe kizárólag tiszta víz kerül vissza.

Homokszűrős víztisztító vs papírszűrős megoldás

Homokszűrős víztisztító vs papírszűrős megoldás

Természetesen a baktériumok ellen ez nem elegendő védelem, viszont arra ott vannak a vegyszeres víztisztítási lehetőségek. A papírszűrőhöz hasonlóan a homokot is cserélni kell, azonban nem oly nagy gyakorisággal. A csere sűrűsége függ a rendszeresen átszűrt víz szennyezettségétől, a használat időtartamától és a szűrendő víz mennyiségétől is. Különböző méretű medencékhez különböző méretű szűrőberendezés szükséges, ezt fontos figyelembe venni a szűrő beszerzésekor.

Vannak, akik nem foglalkoznak eléggé a vízszűréssel és a legolcsóbb megoldásokra koncentrálnak. Nos, az olcsó vízszűrők aligha felelnek meg a hosszútávú igényeknek. Lehet a papírszűrő is jó, ha magas minőségű, azonban teljesítményét tekintve mindenképpen a kisebb űrtartalmú medencékhez ajánlott. Ha azt szeretnénk, hogy medencénk vize folyamatosan tiszta legyen, semmiféle zavarosságot nem akarunk észlelni és még a legkisebb hulladékok se ússzanak szembe velünk, próbáljuk ki a homokszűrős medencetisztítót vagy pedig igyekezzünk nagyon magas minőségű papírszűrős megoldást beszerezni.

Kategória: Hétköznapok