Hamarosan könnyebb lesz egészségesebben táplálkozni

Amennyiben egy teljes társadalmat szeretnénk az egészséges életmód és étkezés irányába terelni, akkor ahhoz határozottan arra van szükség, hogy a nagyobb vezetők is összefogjanak, illetve olyan rendeletet hozzanak, aminek következtében lényegében nem nehezebbé és göröngyösebbé, hanem könnyebbé teszik ezt az utat az emberek számára.

Magyarország ezen a téren most komolyabb változások előtt áll, hiszen egy tavalyi rendelet alapján 2015. február 18-től korlátozásra kerül a hazai boltokban kapható élelmiszerek transz-zsírsav tartalma, amivel a határozott cél az, hogy csökkentsék az országban az egyre komolyabb méreteket öltő szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Lejárt a türelmi időszak

A rendeletet ugyan már egy évvel ezelőtt életbe léptették, mostanra azonban lejárt végre a türelmi idő, így egyáltalán nem kerülhet fel a boltok polcaira olyan élelmiszer, ami meghaladja az egészségügyi határértéket a transz-zsírsava, avagy a TFA tekintetében. Az ÁNTSZ legutóbbi közleménye szerint az egy évvel ezelőtt életbe lépett, de mostanáig türelmi időszakban létezett rendelet pozitív hatásai már most érezhetők azáltal, hogy drasztikusan csökkentek a boltokban az egészségügyi kockázatot jelentő élelmiszerek mennyisége. Számításaik szerint csak ezzel az apró rendelkezéssel évente akár 3-6 ezerrel is visszaeshet a szív- és érrendszeri megbetegedésekből eredő halálesetek száma az országban.

A mesterséges transz-zsírok jelenleg az élelmiszeriparban használt legkártékonyabb összetevők, amelyek az ipari feldolgozás során a növényi olajok hidrogénezésével kerülnek előállításra. Ezek az alapanyagok rendkívül kedvezőtlenül befolyásolják az emberi szervezetben a zsíranyagcserét, ezáltal növelve a rossz-, és csökkentve a jó koleszterin mértékét, fokozva az elhízás kialakulásának lehetőségét. Hogy milyen jelentős kockázatot is jelent a transz-zsírsav fogyasztása, azt kiválóan bizonyítja, hogy naponta már 5 gramm is képes 25 százalékkal megnövelni a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Szigorúbb rendelet is jöhetne

Sajnálatos tény azonban, hogy bár minden fronton nagy változást reméltek ettől a tiltástól, a valósághoz hozzátartozik, hogy mindez egyáltalán nem teljes körű. A türelmi idő vége tehát bár azt jelenti, hogy mostantól nem lehet árusítani a rendeletnek nem megfelelő termékeket – az elmúlt egy évben még büntetés nélkül hagyhatták polcaikon ezeket az áruházak –, a jogszabály azonban teljes egészében nem tiltotta be a transz-zsírsavak jelenlété a termékekben, holott ez valódi és drasztikus változást eredményezne – természetesen pozitív irányban.

Ha azonban egy ilyen rendelet életbe lépne, azzal a jelenlegi termékek jelentős százaléka azonnal lekerülne a polcokról, és súlyos élelmiszerhiány üthetné fel a fejét az országban. A jelenlegi tiltás egyébiránt úgy fogalmaz, hogy a fogyasztó számára értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem lehet több 2 grammnál, ami lényeges előrelépés ahhoz mérten, hogy voltak élelmiszerek, amelyekben ennek az értéknek a sokszorosa is előfordult.

Kategória: Hétköznapok