Gombás fertőzés, amely az emberre is veszélyes: Az ótvar

Ha állatot tartunk nagyon fontos, hogy a legtöbb betegségről legyen némi információnk, így hamar fel tudjuk ismerni a bajt. Az ótvar egy olyan fertőzés, mely állatokra és emberekre egyaránt veszélyes. Könnyedén el lehet kapni fertőzött állattól. Elég akár csak mezítláb sétálni valahol, ahol előzőleg egy ótvaros állat járt. A legkönnyebben egy fertőzött macskától, vagy kutyától lehet elkapni.

Az ótvar egy gombás fertőzés, mely jellegzetes hólyagokat képez a bőrfelületen, a testünkön akárhol. Tünetei igen változóak, de legtöbbször felismerhetőek a piros foltokról, melyek kör alakúak és erősen viszketnek. Sok esetben kihullik az állat szőre, vagy ha embernél, fejtetőn jön elő akkor hajhullást is okozhat. Fontos hogy a fertőzést még időben észre vegyük, hiszen ekkor könnyebb a kezelése.

Hogyan kell kezelni a viszkető, sebes hólyagokat?

Mivel minden egyes eset különbözik a másiktól és sok esetben az is nagyon fontos hogy milyen testrészen jönnek ki a hólyagok, a legfontosabb hogy orvoshoz forduljunk. Ha rajtunk észlelhető az ótvar legkisebb jele is, azonnal menjünk el a kezelőorvosunkhoz, ha pedig kedvencünk szenved a tünetektől, azonnal vigyük el az állatorvoshoz. Mivel az ótvar egy gombás fertőzés, a megfelelő gombaölővel kell kezelni az érintett területet.

Gombás fertőzés, amely az emberre is veszélyes: Az ótvar

Gombás fertőzés, amely az emberre is veszélyes: Az ótvar

Vannak olyan szerek, melyek vény nélkül kaphatóak, de jobb, ha kikérjük egy orvos véleményét is. Ha macskánk, vagy kutyánk lesz fertőzött, haladéktalanul vigyük el az állatorvoshoz, hogy alaposan megvizsgálja, valóban ezzel a gombás fertőzéssel van-e dolgunk.

Ezután ajánlani fog, kezelési lehetőségeket, melynek céljai, hogy elpusztítsák a kórokozókat. A fertőzött bőrterületet naponta többször át kell mosni, illetve fertőtleníteni. A legfontosabb, amire oda kell figyelnünk, hogy a pörköt mindig el, kell távolítani. Emellett szükséges antibakteriális kenőcsök helyi alkalmazása is. Ha olyan területen jön elő a fertőzés akkor mindenképpen fedőkötéssel kell védeni a bőrt. Súlyosabb esetekben azonban mindenképpen szükség van szájon át szedhető antibiotikumra is, mely segít a szövődmények megelőzésében.

Kategória: Hétköznapok