Ezért fontos a minőségi lepedő

Matrac, ágyrács, lepedő, párna, paplan, fények, szellőztetés, nyugalom. Ez mind fontos a megfelelő alvás biztosításához és ezek közül nagyon sok a higiéniához is. Most annak járunk utána, milyen lepedőt érdemes választani, mert bár apróságnak tűnhet a matrac szerepéhez képest az, hogy mennyire befolyásolja alvásunkat ez a vékony lakástextil, meglepően erőteljes szerepe van.

A matrac fölé nem árt matracvédőt, fedőmatracot tenni, ám erre azonnal a lepedő kerül. A bőrünk a lepedő anyagával érintkezik, teljes súlyunkkal ránehezedünk, beleizzadunk alvás közben, rajta landolnak az elhalt hámsejtek és még néhány, nem túl gusztusos, ámde természetes testnedv. Néha a nyálunk folyik ki, általában a párnára, de sokszor, ha nagyon sokat forgolódunk, akár párna nélkül találhatjuk magunkat. a lepedő egész éjszaka érintkezik testünk kisebb nagyobb felületével, így nagyon fontos, hogy megfelelő anyagból készüljön, megfelelő vastagságú legyen és mindenképpen megfelelő időközönként legyen cserélve. Az is fontos, hogy lepedőnket megfelelő hőfokon, ideális mosóporral mossuk és bőrünk, orrunk számára megfelelő öblítővel öblítsük, valamint mindig ügyeljünk arra, hogy csak maximálisan száraz állapotában pakoljuk a szekrénybe. A dohos, nem friss ágynemű borzalmas.

Ha mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a lepedő maximálisan védelmet jelentsen a matrac és bőrünk számára is, a munkát a kiválasztásánál kell kezdeni. Tisztítása mellett ez a legfontosabb feladat, hiszen ha rossz anyagút választunk, hiába tisztítjuk jól, nem lesz jobb a textúrája, maximum rosszabb, amennyiben eltévesztjük a hőfokot.

Hogyan válasszunk lepedőt? Méret, anyagösszetétel, vastagság és tisztíthatóság alapján. Ahhoz, hogy megfelelő lepedő kerüljön a matrac fölé, minden szempontból ideálisat kell választanunk. Most segítünk néhány alapszabállyal:

A lepedő lehetőleg minél nagyobb részt pamutból álljon. Ezen kívül a selyem lehet még megoldás, ám van, aki nem kedvelei ennek csúszós felületét és természetesen nem mindenki pénztárcája engedheti meg az ilyen luxust. A legkiválóbb pamutlepedő az egyiptomi pamut. Puha, de nem kényelmetlenül, nem melegszik túl, így ideális alvási hőmérsékletet biztosít, főleg, ha egy megfelelő matrac terül el alatta. Mindemellett az egyiptomi pamut lepedő, bár kényes, de csodásan tisztítható és hosszú élettartamú anyag. Nem véletlen, hogy a luxusszállodák ágyaira ezt a típust húzzák.

A matrac mérete határozza meg a lepedő méretét. Mindenképpen akkora lepedőre van szükség, amit a matrac minden oldalán és sarkán alá lehet hajtani, ezzel biztosítva, hogy a lepedő nem mozdul el vagy gyűrődik fel éjszaka. A túl kicsi lepedő nem tölti be funkcióját, sőt zavarja a kényelmes alvást, ellehetetleníti az ideális pihenést. A túl nagyméretű lepedő nem okoz gondot, de feleslegesen nagy helyet foglal a szennyesben, a mosógépben, a szárítón és a szekrényben.

A lepedő vastagsága nehéz kérdés. Természetesen a leheletvékony típusok sokkal gyorsabb koszolódásra hajlamosak, azonban tisztításuk is egyszerűbb. Ha valaki nem szeretne kétnaponta lepedőt cserélni, mindenképpen válasszon vastagabb anyagút, de semmiképpen ne olyan, ami gátolja a szellőzést és meleg pléd gyanánt fűt” éjszaka. Ha a test nem tud eléggé lehűlni, az alvás akár meg is hiúsulhat.

A különböző anyagok vagy anyagösszetételek más és más tisztíthatósági indexet tudnak magukénak. A minőségibb anyagok kényesebbnek tűnhetnek, azonban a műszálas daraboknál előfordulhat, hogy nem sikerül makulátlanra mosni őket.

Kategória: Hétköznapok