Előre gyártott vagy egyedi bútor?

Egy lakás berendezésekor a praktikum, az esztétikum, a rendelkezésre álló hely és a felszabadítható anyagi források határozzák meg, mely bútorok közül válogathatunk. No persze mindezek mellett az aktuális kínálta is határt szab igényeinknek, ám ma már aligha szűkös ez a határ. Amennyiben nem elégszünk meg a boltok kínálatával, egyedi bútort is terveztethetünk és gyártathatunk. Melyik a jobb megoldás?

Ez helyzetfüggő. Van, amelyik esetben az előre gyártott bútorok mellett kell voksolnunk és vannak olyan esetek is, amikor jobb vagy szükséges lépés saját, egyedileg tervezett és kivitelezett bútorokban gondolkodnunk.

A bútorgyártás nem csak sztenderdekre épül, az egyedi bútor gyártás szinte mindent lehetővé tesz, amit fával, farostlemezzel, fémmel, műanyaggal, kárpittal és egyéb, a bútorgyártás alapanyagai közé tartozó anyaggal tenni lehet. A bútorboltok kínálata rendkívül széles és sokrétű, ezért rengetegen megtalálják álmaik konyháját, gardróbját, étkezőgarnitúráját, komódjait vagy épp kanapéját, de speciális esetekben kevésnek bizonyulhat a piac szinte végeláthatatlan választéka.

Előre gyártott vagy egyedi bútor? (kép: www.juhar.hu)

Előre gyártott vagy egyedi bútor? (kép: www.juhar.hu)

Speciális esetnek számít, ha a rendelkezésre álló hely különleges megoldásokat kíván vagy épp mi magunk álmodtunk meg egy még nem létező bútordarabot. Ha azt gondolnánk, hogy az egyedi bútor gyártás igénybevétele luxus, tévednénk. Igaz, hogy rendkívül nagy összegekre rúghat egyetlen bútordarab legyártatása is, de az ár sok mindentől függ. Az előre gyártott bútorok között is akadnak méregdrága, luxusnak számító termékek. A bútor árát, legyen az egyedi bútor vagy előre elkészített bútor, sok minden befolyásolja. Nem lehet általános kijelentést tenni az ügyben, hogy melyik megoldás az olcsóbb.

Ha nem gyártatni, hanem mi magunk akarjuk legyártani, azaz összerakni bútorunkat megvásárolt elemekből, nagy fába vágjuk a fejszénket. Akár szó szerint is. A megtervezés, a pontos anyagszámítás, a kiegészítők, a szerszámok beszerzése sok időt és lehet, hogy jelentős pénzösszeget emészt föl. Plusz számolnunk kell azzal is, hogy ha nem vagyunk profi bútorkészítők, asztalosok, egy rossz mozdulattal nagy anyagi kárt okozhatunk magunkat. Nem mindegy, hogy egy nagy bútorlapot vagy lécet ismét meg kell-e vennünk, mert rosszul szabtuk.

Ha nincs meg az ideális bútor, érdemes még időt szakítani a keresgélésre, mielőtt terveztetésbe kezdünk, hátha valahol lapul az álomdarab.

Kategória: Hétköznapok