Blackjack, avagy ér-e számolni a kártyákat?

A huszonegyezés más néven blackjack talán az egyik legnehezebb kártyajáték. A szerencse kisebb arányban veszt rész a játék folyamán, mint gondolnák. Az évtizedek során sokan próbálkoztak már az úgynevezett számolással. Az ilyen esetekben számolással próbálják kitalálni a pakli állását, vagyis nyerési esélyüket a maximálisra szorítani.

A kártyajátékot 52 lapos francia kártyával játsszák joker nélkül. A játék fő célja, hogy a játékosnál lévő lapok összege minél közelebb legyen a huszonegyhez és természetesen ezt az összeget ne lépje túl. Ha túllépi, akkor veszít a játékos, ha döntetlen, akkor visszakapja a feltett összeget.

Blackjack kisokos 

A lapok pontértéke szerint az ász egy vagy tizenegyet ér, ez attól függ, hogy az adott helyzetben melyik az előnyösebb a játékos számára. Két ász esetén az egyik értéke 1 a másik értéke pedig 11. A király, dáma és bubi lapoknak értéke 10, míg a számozott lapoknál a lapon szereplő érték. Blackjacknak az számít, ha két lapnak összértéke 21. A játék folyama során két játékos szükséges, mely során osztó és játékos szükséges. Ilyenkor a játékos az osztó ellen játszik.

Kaszinókban vagy egyéb hivatalos helyeken az osztó a bank. A játék folyamán meghatározott tét alapján játszanak, a téteket a játékosok teszik meg. Ha a játékos nyer, akkor értelemszerűen elveszti az összeget, ha viszont nyer, akkor a banktól 2:1 arányban nyer. Az osztás során az osztó a játékosnak oszt egy lapot színével felfelé, egyet pedig magának színével felfelé, utána a játékosnak újabb lapot oszt, majd magának is azzal a kivétellel, hogy színével lefelé ossza már.

Innentől kérhet a játékos lapot az osztótól. Az osztó csak akkor kérhet magának lapot, ha a játékos befejezte a játékot. Innentől számítható a végeredmény, mely szerint, ha a játékos lapjainak összege közelebb van az osztóéhoz, akkor 2:1 arányban nyert, ha távolabb akkor értelemszerűen veszített. Döntetlen esetén a játékos visszakapja a nyereményét, újabb játékot kérvényezhet.

Szponzoráció: deckmaster.hu

Kategória: Hétköznapok