Az online nyelvtanulás előnyei és hátrányai

Főként a rossz gazdasági helyzet, illetve a felsőfokú végzettség követelményei miatt egyre többen kezdenek neki a nyelvtanulásnak. Mivel sokan felnőttként, munka és gyerek mellett kénytelenek elsajátítani egy új nyelvet, ezért esélyük sincs tanárhoz járni, így kénytelenek beérni az online nyelvtanulással, ami a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem egy negatív dolog, sőt mi több, rendkívül sok előnye is van a hagyományos nyelvoktatáshoz mérten.

Az előnyök

Kezdjük rögtön az előnyökkel! Az első és legfontosabb a költséghatékonyság, hiszen az online nyelvórák általában sokkal olcsóbbak, mintha elmennék nyelvkurzusra, és gyakran töredékébe kerülnek annak, mintha magántanárhoz járnánk. Ezen felül az online nyelvtanulás esetében általában nem kell méregdrága tankönyveket, füzeteket, feladatgyűjteményeket és egyebeket vásárolnunk, sőt nem kell kalkulálnunk azzal sem, hogy miből gazdálkodjuk ki az utazási költséget, ami nem csak kocsival, hanem tömegközlekedéssel sem mindig túl olcsó, a fáradtságról és az erre szánt időről nem is beszélve. Az online nyelvoktatáshoz elegendő tehát egy számítógép, egy internetkapcsolat, illetve egy headset, ami manapság már szinte minden háztartásban alapfelszereltségnek számít.

Az online nyelvtanulás előnyei közé sorolható még, hogy nincs csoportos tanulás, hanem általában egyénileg folyik az oktatás, tehát mindig személyre szabottan történik minden, mindenki a saját tempója, a saját képességeinek megfelelően haladhat az anyaggal, és ha nem érti, kérdezhet, nem kell máshoz alkalmazkodnia, nem kell attól félnie, hogy hátráltatva lesznek. Ugyanígy nem jelent problémát az sem, ha egy-egy nyelvtani részre vagy témára akár többször vissza kell térni, hiszen ez a nyelvoktatási forma teljesen nyitott, nincsenek befolyásoló tényezők, csak a diák, az oktató és a tananyag, valamint a nyelvtanulás élménye.

Nem elhanyagolható továbbá, hogy a nyelvtanulás ezen formája rendkívül kényelmes, otthonról, saját fotelünkből intézhetjük az egészet, nyugodt légkörből ami a lehető legjobb, ha a tanulandó anyag befogadását vesszük figyelembe.

A hátrányok

Az online nyelvoktatás hátrányai kapcsán csak általánosságokat lehet felemlegetni, de azért vannak fontos tényezők. A legfontosabb az, hogy a személyes kontaktus a tanárral, az oktatóval általában kiemelten fontos olyan esetekben, ha kiejtést kell tanulni, esetleg dialógusokról van szó. Hiába halljuk, ha nem látjuk az arcát, a mimikáját, soha nem alakulhat ki az a különleges „intim” viszony, ami a nyelvtanulás alapfeltétele.

Ezen felül online tanulás esetén nem tudunk eleget írásban tanulni, és fennállhat a veszélye annak, hogy otthon olyan környezet kerekedik a tanóra során – főként gyerekes családok esetén jelent ez problémát –, ami ellehetetleníti a tanulást. Ezen felül egy könyvből bizonyítottan könnyebb tanulni, mint monitorról, illetve a szemet sem bántja annyira.

Kategória: Hétköznapok