Amit mindig is tudni akartál az Outletekről

A Outletek térhódítása hatalmas lehetőségeket kínál a divatőrültek számára vagy egy-egy márka megszállottjainak, hiszen elméletileg még divatos darabok lelhetők fel bennük az eredeti ár alatt.

A divat gyors változása abban is megmutatkozik, hogy az üzletek kínálata szezononként teljesen lecserélődik. Az, hogy egyes darabok már nem az aktuális szezon kollekcióiban találhatók, még nem mutatja divatjamúltságukat. Egyes ruhadarabok, különösen a női divatban, több évig is trendinek számító, nélkülözhetetlen göncöknek számítanak, így „must have” –nek tekinthetők. Miért vennénk meg eredeti áron, ha az Outletben minimum 30% kedvezménnyel juthatunk hozzá?

Most annak igyekeztünk utána járni, hogy mik a tévhitek és mi a valóság az outletekkel kapcsolatban, valamint feltárunk néhány nem köztudott tényt is, így mindenki átfogó képet kaphat erről a kereskedelmi megoldásról.

Hogy alakul ki az Outlet üzletek árukészlete?

Minden szezon végén az adott gyártó begyűjti üzleteiből a megmaradt árukészletet, majd kihelyezni az outletekbe, ahol kedvezményesen a készlet erejéig megvásárolhatók ezek a termékek. Az árukészlet mennyisége, színessége attól függ, mi maradt, tehát semmiképpen nem egy fix dolog. Ha teljes méretsorból akarunk válogatni, igyekeznünk kell, mert a legtöbbször eleve nem kerül ki SX-től XXL-ig ruha egy típusból az outletekbe. Mert nem maradt. A gyártók, ha sikerült felmérni a keresletet és azt összevetni a kínálható árukészlettel, néhány esetben kimondottan Outletbe gyártanak néhány méretsort bizonyos termékekből. Ezt nevezzük MFO-nak.

Az Outletbe a „lejárt lemez” kerül?

Nem feltétlenül csak a szezonból kivonuló darabokat lehet megvásárolni az ilyen boltokban. Sokszor kerülnek oda olyan darabok is, amelyek egyszerűen csak túl nagy mennyiségben készültek el, de még a következő szezonban is megtalálhatók a „rendes” üzletek polcain, vállfáin. Ezen kívül az Outlet üzletekbe kerül minden a központi raktárban megmaradt vagy visszaküldött áru, így könnyen elképzelhető, hogy a kiskereskedők vagy márkaboltok által nem árusított darabok is lesznek köztük, így azokat azonnal nagy kedvezménnyel lehetséges megvásárolni.

Még a divat nagy megszállottjai is tisztában vannak azzal, hogy a ruhák, cipők, kiegészítők divatja több szezonon átível, még akkor is, ha az új kollekcióban már nem kapnak helyet.

Az Outlet üzletek a rossz minőségű vagy visszavitt holmikat árusítják?

Egyáltalán nem. Az ilyen üzletekben árult termékek minősége megegyezik a más boltok termékeinek minőségével. Ez nem is lehetne máshogy, hiszen onnan valók. Egy és ugyanazon gyártótól származó termékekről van szó, melyek átmentek a minőségellenőrzésen és elsőosztályúnak tekinthetők. Az pedig, hogy egy adott ruhadarab már valaki által visszavitt termék-e, nem lehet tudni. A hibás, tönkrement darabokat már sehol nem árusítják tovább, ám a mérethiba vagy nemtetszés okán az üzletekbe visszahordott darabokat még maguk az üzletek is visszapakolják polcaikra, mintha mi sem történt volna.

Mi az a MFO?

Az MFO, azaz „Made For Outlet” nem más, mint az előző év sikerterméke újra legyártva, kizárólag az Outlet üzletek számára. Ha a gyártó úgy ítéli meg, hogy a megmaradt árukészlet csekély, de a nagy forgalomra számít, akkor az előző szezon slágertermékeiből legyártat még néhány méretsort. Ezen termékek minősége ugyanolyan kifogástalan, mint az összes többié, de azért lehetséges nyereséggel biztosítani rá a minimum 30% kedvezményt, mert már nem kell ismét tervezési költséggel, sablon, szabásminta készítéssel foglalkozni és jó esetben alapanyagból is maradt raktáron. Egyes esetekben némi változtatást eszközölnek az adott slágerdarabon, ezért lehetséges az, hogy olyan áruval találkozunk az Outletben, melyet még nem láttunk üzletekben, sem pedig webáruházak kínálatában.

Csak duma a biztosított kedvezmény?

Nem, az outletekre komoly szabályozás van érvényben, és az ennek való megfelelést havonta akár több ízben is ellenőrizhetik. Az Outlet lényege a vásárló számára, hogy minimum 30% kedvezményt biztosít, de a kedvezmény mértéke elérheti a 70%-ot is. Ha egy üzlet esetleg vét a szabályozás ellen, nem kis büntetésre számíthat.

Az Outletben vásárolt termékekre van garancia?

Természetesen ugyanúgy vonatkozik rá a szavatossági törvény, mint bármi másra, még akkor is, ha online rendelt holmiról van szó.

Miért nincsenek bizonyos nagy divatmárkák a magyar Outletekben?

Outletjeinkbe csak azok a márkák, kiskereskedők „költöznek” be, akik rendelkeznek Magyarországon is jelentős üzlettel. Akinek nincs hazánkban olyan üzlete, ami egy Outletre elegendő árut „termelne” ki, ráadásul szezonról szezonra, annak nem éri meg, hiszen könnyen lehet, hogy sorozatosan nem tudna mit kínálni a betérő vásárlóknak.

Kategória: Hétköznapok