Amit a hajmosásról és szárításról tudni kell

Mindenki szokott hajat mosni, vannak, akik gyakrabban, mások pedig ritkábban teszik. Egyesek azt tanácsolják, hogy legalább egy napot pihentessük a hajat, de lehet hallani olyat is, hogy akár naponta is moshatjuk. Akkor vajon melyikre hallgassunk?

Igazából a testünk, a bőrünk és a hajunk is megtelik porral és kosszal, így teljesen normális a tisztítása. Azonban a szárítási procedúra már tényleg káros lehet. Hogyan csináljuk?

  1. A legfontosabb, hogy kiválasszuk a nekünk megfelelő sampont. Érdemes olyan márkát megvásárolni, ami természetes összetevőket tartalmaz, így nem lesz káros hatással még a vékony hajszálakra sem. Ha festjük, vagy alapból száraz a hajunk, akkor válasszunk ennek megfelelően sampont.
  2. Miután kiöblítettük a sampont, fontos, hogy a vizet puha mozdulatokkal távolítsuk el a hajunkból. Nem kell összegyűrni, megszorongatni vagy egyebek. Elég, ha óvatosan megnyomkodjuk, így a legtöbb víz már ki fog belőle jönni.
  3. Most jön a törülköző. Sokan azonnal elkezdik beledörzsölni a hajukat, ettől azonban hamar eltörnek a hajszálak. Ehelyett készítsünk magunknak egy turbánt, ami pár percig a fejünkön marad. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a hajunkban található víz másik részét kiszívja a törülköző. Nem érdemes 10 percnél tovább várnunk, inkább készítsük elő a szárítást.
  4. Sokan úgy kezdik, hogy kifésülik a hajukat. Azonban a haj vizes állapotban sokkal könnyebben törik, így inkább csak az ujjainkkal igazítsuk helyre a tincseket, ne essünk neki a tépőfésűvel. Csak akkor használjunk fésűt, ha csomókat látunk, de ezeket is óvatosan távolítsuk el.

Utolsó lépésként jöhet a szárítás. Vegyünk olyan hajszárítót, ami nem égeti meg a hajat. Szárítás közben tartsunk megfelelő távolságot, hogy még véletlenül se károsodjanak a szálak. Vannak, akik különböző készítményeket használnak a jobb fésülhetőségért, mások pedig a hajszárítóval formáznak. Ezt azonban kerüljük el, legalább pár napig hagyjuk pihenni a hajunkat. Nyáron dönthetünk a természetes száradás mellett is, de télen vigyázzunk az egészségünkre.

Kategória: Hétköznapok | Címkék: