A robotgenerációk megjelenése. Kell-e félni?

A filmeknek és a regényeknek köszönhetően a robottechnológia az emberiség számára mindig egy Sience Fiction kategóriába volt sorolható fogalom volt. Még akkor is, ha a mindennapokban már alapvető funkcióknál is robotok segítik a hétköznapokat.

Az idők során ugyanis szép lassan különféle robotgenerációk nőtték ki magukat, melyek fejlesztései, létrehozása mind azt a célt szolgálják, hogy az emberiség munkáját megkönnyítsék. Ez a munka legyen egy hétköznapi cselekedet például pénzfelvétel, vagy egy gyárban történő nehéz munkafolyamat.

A robotgenerációkat tekintve az első generáció még kezdetleges, hiszen csak vezérléssel működtethető maga a rendszer. Az első generációs robotoknál még a számítógép programjával alakítható csak a mozgás útvonala vagy tevékenysége. Ezeket a robotokat az iparban használják legfőképp. A második generációnál már érzékelők találhatóak, mely sokban segítenek az információ visszacsatolásban, vagyis szabályozások is lehetségessé válnak.

Harmadik generációs robotok, a jövő kezdete

A harmadik generációs robotok azok, akiktől az emberiség mindig tartott, hiszen mesterséges intelligenciával rendelkeznek, döntésekre képesek. Az emberi irányítás elvesztése pedig számos regényt vagy filmet megihletett. Szerencsére ezek a fantáziák tényleg csak a misztikum ködében létezhetnek, hiszen ma már a robotok inkább segítik, mint veszélyeztetnék az embereket. Legyen szó ipari robotokról, melyek a monoton nehéz feladatoknál kölcsönösen segítik az embereket vagy orvosi robotokról melyek életet képesek menteni.

A beruházások fontos döntések a cégek életében, hiszen számos ágazatban a versenyképesség előtérbe helyezése döntő szerepet játszhat egy vállalat életében. Ma már azok az országok tartoznak a gazdasági elit közé melyek befektettek a folyamatos automatizálásba. Nem szabad tehát félni a jövő technológiájától, nyitottnak kell lenni az újdonságokra. Az automatizálási folyamatok megjelenésével inkább kulcsot adnak az emberiség kezébe. Kulcsot egy szebb és könnyebb jövőért.

Kategória: Hétköznapok | Címkék: