A phishing vagy adathalászat jelentése és fajtái

A kibertámadásokkal együtt az adathalászat szó is megjelent a köztudatban. Valójában sokan a legrosszabb módon találkoztak a kifejezéssel, elkövették azt a hibát, hogy megosztottak valamilyen érzékeny információt, személyazonossági vagy banki adatokat, ami végül néhány ezer forintnál többe került nekik.

Mi az adathalászat?

Az adathalászat a számítógépes csalás egyik típusa, amely abból áll, hogy hamis weboldalak, e-mailek vagy üzenetek segítségével megtévesztik az áldozatokat, és megszerzik a fiókok, hitelkártyák és egyéb eszközök hozzáférési adatait. A célja az, hogy megtévesztéssel bizalmas információkat szerezzenek, és azokat bűncselekményi célokra használják fel.

A legtöbb esetben a rosszindulatú felhasználók hamis fiókokat vagy cégeket használnak, hogy becsapják az áldozatokat, és meggyőzzék őket arról, hogy adják át a fiók- vagy adatbázis-hozzáférési információikat. Az adathalászat magában foglalja a sürgősnek tűnő üzeneteket is, amik általában egy veszélyes linket tartalmaznak.

Hogyan működik az adathalászat?

Az adathalászat általában különböző megtévesztési módszereket alkalmaz, jellemzően ismert cégek vagy vállalatok, például bankok hitelességét használja fel, hogy a biztonság érzetét keltse, így a felhasználó beleegyezik a kért információk megadásába. De milyen formákban érkezhet a támadás? A Fortinet összegyűjtötte a leggyakoribbakat.

Azonnali üzenetküldés a közösségi médián: Több embernek küldenek egy kockázatos üzenetet, egy biztonsági figyelmeztetést, egy vírusriasztást.

E-mailben: Az üzeneteket e-mailben küldik, általában hamis banki weboldalakon keresztül, és egy program új verziójának linkjét kínálják a felhasználóknak, amelyet telepíteniük kell. A felhasználókat felkérhetik személyes adataik megadására.

SMS-ben: A szöveges üzeneteket azért küldik, hogy magánjellegű és megbízható adatokat szerezzenek.

Telefonhívással: Valódi vagy hamis szolgáltatókon keresztül kezdeményeznek hívást, hogy bizalmas információkat szerezzenek, és azokat bűnügyi célokra használják fel.

Ha ilyet észlelünk, érdemes felkeresni a quadron.hu sérülékenységvizsgálatát, hogy megelőzzük a bajt.

Kategória: Hétköznapok