A Mopszok gyakori szembetegsége: A szaruhártya sötét pigmentációja

Ha bármilyen káros hatás éri a szaruhártyát, akkor az ugyanúgy, mint a szervezet összes többi szöveten, be fog gyulladni. Ez egy igen látványos folyamat, hiszen első lépésként folyadék lép ki a szövetek közé, kialakul egy ödéma, mely szétfeszíti a körülötte lévő rostokat. Ilyenkor a hártya kevésbé engedi át a fényt, a szaruhártya láthatóan elszürkül.

Sajnos egyre több Mopsz fajtájú kutyánál jön elő ez a szembetegség, sok esetben annyira el van már feketedve a szaruhártyája a kutyának, hogy az nagymértékben megzavarja a látását. A gazdi felelőssége az, hogy időben észrevegye a bajt, hiszen ha a gyulladás tovább tart, akkor erek és még több gyulladásos sejt jelenik majd meg a kutya szaruhártyáján, így tovább fog csökkenni az átlátszósága.

A Mopszokon kívül különösen gyakori még a Pekingi palota pincsiknél, illetve a Shih-tzuk-nál is, hasonlóan a többi „rövidfejű kutyafajtánál” is. Mivel nekik általában nagyobb a szemrésük, illetve szemük előrébb is helyezkedik el, sokkal nagyobb része van kitéve a környezeti ártalmaknak.

Sok esetben nem is tudnak rendesen a szemhéjak becsukódni a kidülledő szem miatt, így sokszor résnyire még alvás közben is nyitva van ezeknek a kutyáknak a szeme. Mivel a szemhéj legszéle sok esetben befelé fordul, a szemhéjat körülvevő nagyobb szőrszálak minden egyes pislogásnál hozzáérnek a szemgolyóhoz, tehát folyamatosan karcolják őket.

Hogyan kell kezelni a szaruhártya sötét pigmentációját?

Mint a legtöbb betegségre, erre is igaz, hogy sokkal egyszerűbb megelőzni a bajt, mint a már meglévőt kikezelni. Jó, ha már fiatalkorban korrigálják a kutya szemhéjállását műtét során, így csökken a szemrés mérete, illetve megszűnik a befelé fordulás is. Nagyon fontos, hogy a gazdik feladata, hogy a szem körüli zavaró szőrszálakat folyamatosan rövidre nyírják. Jó megoldás lehet az is, hogy nem hagyjuk, hogy a kutya szeme kiszáradjon, ezért használunk nála folyamatosan műkönnyet.

Ha azonban még ígyis kialakult a betegség, akkor gyulladáscsökkentő szemcseppekkel és szemkenőcsökkel tudják azt kezelni, ha időben szemész állatorvoshoz tudjuk vinni kis kedvencünket. De van olyan eset, amikor a szaruhártya sötét pigmentációja miatt a kutya teljesen elveszíti a látását.

Kategória: Hétköznapok