A digitális fogászati panoráma röntgen előnyei

Szerencsére napjainkban már olyan fejlett az orvostudomány, hogy rutinszerűvé vált a röntgen vizsgálat (RTG.). A vizsgálat közben a testre érkező sugarak a szerveink egy részében elnyelődnek, egy másik részük irányt vált, szétszóródik. Hagyományos röntgent akkor említünk amikor a test mögött egy erre a célra kifejlesztett film van.

A testrészen áthaladó sugarak nyomot hagynak ezen a filmen. Ezt a filmet a vizsgálat után vegyszerek segítségével dolgozzák ki. A beteg a vizsgálat után azonnal kézhez kapja ezt a filmet, ami leginkább egy régi fényképező gép negatív filmtekercsére emlékeztet. Sajnos ezek a röntgen sugarak bizonyos mértékben károsítják a test szöveteit.

A digitális röntgen sokkal modernebb mint a hagyományos elődjeik. Sokkal kisebb dózisú sugár kerül a szervezetbe. Környezetvédelmi okokból is szívesebben használják, mert sem a filmtekercsre, sem a vegyszerekre nincs szükség ahhoz hogy kézbe vehessük eredményeinket. Amíg a hagyományos röntgennél a film volt az egyelten nyoma a vizsgálatnak, addig a digitális változatnál ezt először számítógépre mentik. A páciens CD-n veheti kezébe az eredményeit, ez az ön tulajdonát képezi.

A fogászati digitális röntgen felvételnek három fajtája

  1. Digitális intraorális felvétel: Akkor alkalmazzák mikor egyetlen egy fogat kell megvizsgálni. Ilyen eset leggyakrabban egy gyökér kezelt fog, ezzel könnyen nyomon követik a fogban futó idegek útját. Sugár terhelés annyira csekély hogy speciális gépekkel sem tudják bemérni.
  2. Digitális panoráma röntgen: Ennél a vizsgálatnál nagy betekintést nyernek a fogak belső állapotára, formákra. Ezt használják fogínysorvadás, fogszabályzás, arcüreg feltárás, rejtett szájüregi betegségek alkalmával. Sugárveszély ennél sem bemérhető..
  3. Digitális CT felvétel: Ebben az esetben az érzékelő tű a páciens feje körül mozog körbe, gyakorlatilag az egész fej csontozatáról készít tizedmilliméter pontosságú térbeli felvételeket. Ezzel a vizsgálattal meg tudják mérni a csont sűrűséget az implantációs beavatkozás előtt. Sugárveszély itt is minimális, a vizsgálat maximum 40másodpercet vesz igénybe.
Kategória: Hétköznapok